Illóolajok alkalmazása IBS-hez

crohn_betegseg.jpg

Lehet, hogy hallott néhány illatot az illóolajok körül . Csak ezekre van szükséged, vagy mindez csak hype? Vessünk egy pillantást arra, hogy mi az illóolaj, mit mondanak a kutatások az IBS tüneteinek hatékonyságáról, és mit kell tudni a biztonságos használat szempontjából.

Mik az illóolajok?

Az illóolajok olyan folyadékok, amelyek desztillált növényi vegyületeket tartalmaznak. Az "esszenciális" szó arra a tényre utal, hogy ezeket a vegyületeket a növények "esszenciájának" tekintik, nem pedig arra, hogy egészségük szempontjából "nélkülözhetetlenek".

Ezek a növényi vegyületek elméletileg tartalmazzák azokat a vegyi anyagokat, amelyek megvédik és fokozzák a növekedést magukban a növényekben. Az illóolajok elméleti felhasználása az emberek számára az, hogy ugyanezeket az egészségjavító előnyöket éljük meg.

Az illóolajok eladói olyan termékeket árulnak, amelyek vagy egyetlen növény vegyületeit tartalmazzák, például borsmenta illóolajat, vagy különféle növényi vegyületek keverékét.

A gyártási folyamatoktól függően az illóolaj-termékek az olaj "tisztasága" tekintetében változhatnak. Úgy gondolják, hogy a "tisztább" olajok nagyobb mennyiségben tartalmazzák a szükséges növényi vegyszereket.

Illóolajok az IBS-hez

Sajnos a bizonyítékok többnyire anekdotikusak, amikor illóolajokat alkalmaznak az IBS tüneteiben. Íme néhány a leggyakrabban ajánlott olajok közül:

  • Borsmentaolaj : hasi fájdalmakra és hasi görcsök enyhítésére ajánlott.
  • Gyömbérolaj : Gázmentesítésre ajánlott.
  • Édesköményolaj : székrekedés esetén ajánlott.
  • Citromolaj : gyomorégés esetén ajánlott.
  • Oreganoolaj : antibakteriális tulajdonságai miatt ajánlott (a bélbaktériumokra gyakorolt ​​hatása).

Mit mond a kutatás?

Még nincs sok jó, minőségi kutatás az illóolajok biztonságosságáról és hatékonyságáról az IBS tüneteiben.

Érdekes, hogy valójában egy kis kutatást végeznek az illóolajok emésztési tüneteknél történő alkalmazásáról az állatoknál, hogy csökkentse vagy megszüntesse az antibiotikumok túlzott használatát az élelmiszer-állatok tenyésztésében. Talán ez a kutatás néhány emberi kutatást ösztönöz, de egyelőre ezek a kutatások meglehetősen korlátozottak.

Egy érdekes kutatási jelentés különféle illóolajok antibakteriális tulajdonságait igyekezett elemezni annak meghatározása érdekében, hogy melyek lehetnek biztonságosak és hatékonyak az IBS számára.

Ezt úgy tették meg, hogy tesztelték a különféle illóolajok azon képességét, hogy gátolják az E. coli növekedését. Munkájukkal a koriandermag , a citromfű és a borsmenta illóolajokat vitték haza, amelyek további vizsgálatra érdemesek.

Ez a három a halom tetejére emelkedett, ha akarja, mivel az FDA a biztonságos élelmiszer-adalékanyagok listáján szerepel, és mivel a leghatékonyabb antibakteriális tulajdonságokat mutatják.

Érdekes, hogy ez az a három növény, amelyet egy kisméretű, klinikai vizsgálat során használtak a kármintban, egy növényi készítményben, amely némi hatékonyságot mutatott az IBS-ben szenvedő betegek puffadásának és hasi fájdalmának enyhítésére.

Egy kicsi, nem placebo vizsgálatban értékelték a kömény illóolaj hatékonyságát az IBS tüneteiben.

Figyelemre méltó, hogy a 28 beteg közül 5 kiesett mellékhatások miatt. Javulás volt tapasztalható a fájdalom és a puffadás tüneteiben, valamint javult a normális bélszokás felé történő elmozdulás négy hét múlva.

A négyhetes követés a tünetek visszatérését mutatta a legtöbb résztvevő számára, de nem a vizsgálat kezdetén tapasztalt súlyosságig.

Illóolajok biztonsága

Összetevőik erőssége miatt az illóolajok használata biztonsági kockázatokkal járhat. Óvatos és megfelelő használat mellett azonban az ilyen kockázatok minimalizálhatók.

Ügyelni kell a kiváló minőségű, tiszta olaj kiválasztására. Az olaj használata előtt meg kell vizsgálnia a biztonságos felhasználást, pl. Biztonságos-e az olaj belső használatra, külső alkalmazásra vagy diffúzióra.

A bejegyzés trackback címe:

https://jopofabolt.blog.hu/api/trackback/id/tr3116516076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása