Szantálfaolaj - alkalmazás és hatások

sandalwood.jpg

A szantálfaolaj eredete és története

A szantálfaolaj egy illóolaj , amelyet a szantálfa különböző fajaiból nyernek ki. A Kelet-Indiából származó szantálfaolajat a fa Santalum album fájából állítják elő gőz desztillációval . Ez a fa a legfontosabb szállítója ennek az illóolajnak, és az onnan származó olajat "igazi szantálfaolajnak" nevezik.

Az ausztrál szantálfaolaj azonban a Santalum spicatum , a Santalum acuminatum vagy a Santalum laceolatum növényfajokból származik . Hawaii-on a szantálfaolajat a Santalum paniculatum fajból is nyerik. Van más növényfajokból származó szantálfaolaj is, például az Amyris balsamifera (Rutaceae). Ez utóbbit Nyugat-Indiában nyerik, ezért nyugat-indiai szantálfaolajként is ismerik. Ebben az országban gyakran ezen a néven értékesítik, ami félrevezetheti a fogyasztókat, amikor "igazi szantálfaolajat" keresnek. Az Afrikában őshonos növényfajok, az Osyris tenuifolia vagy az Osyris lanceolata szintén a Santalaceae családba tartoznak. Olajukat olykor "afrikai szantálfaolajként" értékesítik.

A szantálfaolaj összetevői és hatásmódja

Az igazi szantálfaolaj sárgás vagy színtelen, kissé viszkózus állagú. A szantálfaolaj szaga földi, édes és fás, balzsamos, érzéki vagy keleti. A szantálfaolaj illata nagyon népszerű a parfümiparban.

Számos terpén mellett, például alfa- és béta-santal, kamperenol, kurkumenol vagy nukiferol, a Santalum album szantálfaolaja elsősorban az alfa és a béta-santalol terpenoid alkoholokat tartalmazza (összesen 90%). Az alfa-szantalolt 50% -ban tartalmazza.

A szantálolaj általános antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, és antibakteriális hatású is. Még a gombás fertőzések ellen is hatékonyan alkalmazható, és ott is megmutatja pozitív hatásait. Az úgynevezett gyökfogókhoz vagy antioxidánsokhoz tartozik . A szabad gyökök rendkívül reaktív oxigénvegyületek, amelyeket különféle környezeti toxinok, gyógyszerek vagy túlzott UV-sugárzás képez a szervezetben. Felgyorsítják a fizikai öregedési folyamatot, és számos betegségért is felelősek.

A szantálfaolaj felhasználási területei

Ezt az illóolajat főleg parfümök , kozmetikumok, alternatív és hagyományos gyógymódok vagy füstölők összetevőjeként használják. Illóolajként illatlámpákban vagy közvetlenül is használják.

Használja pattanások és egyéb bőrbetegségek esetén

A szantálfaolaj nem hiányozhat a bőrápolásban és számos bőrbetegség kezelésében. A felhasználó élvezi antibakteriális és általában antiszeptikus tulajdonságait. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az illóolaj radikálisan megöli a bőrön lévő baktériumokat. Inkább helyreállítja a bőr természetes mikrobiális kolonizációját, mert a steril bőr soha nem lehet egészséges.

Antiszeptikus tulajdonságai különösen előnyösnek bizonyultak a pattanások kezelésében. Az olaj szabályozza a bőr faggyútermelését is, ezért kompenzálni tudja a túl zsíros bőrt is. További, ezzel az olajjal jól kezelhető bőrbetegségek: viszkető ekcéma, pikkelysömör vagy bölcsősapka.

Szantálfaolaj fiatalító hatása

Alapvetően ez az olaj kiváló bőrápolási tulajdonságokkal rendelkezik . Antioxidáns hatásának köszönhetően a szantálfaolaj regeneráló hatást gyakorol sejtjeinkre, és visszafordíthatja a sejtkárosodást is. Lehetővé teszi a bőr javított víztárolási funkcióját is, így az egész arcszín ismét egészségesebbnek tűnik. Így fiatalosabb megjelenést kölcsönözhet a felhasználónak.

Ez a kívánt hatás, különösen, ha a bőr túl száraz.
Az olaj bőrfeszesítő hatással is rendelkezik, összehúzza az ereket. Csökkenti a bőr pórusainak méretét, és cellulit vagy striák kezelésére is használható. Feszesítő tulajdonságai visszér és pókér okozta panaszok esetén is alkalmazhatók. A szantálfaolaj tonizálja és dekongálja a vénákat, ezért sikeresen alkalmazzák aranyér ellen is. Serkenti a test teljes nyirokrendszerét, és lehetővé teszi a nyirok jobb áramlását.

Használja emésztési problémák, megfázás és húgyúti problémák esetén

Mivel a szantálolaj gyulladáscsökkentő, segít megfázás esetén, például orrfolyás, torokfájás, köhögés és hörghurut esetén. Itt tanácsos néhány csepp olajat dörzsölni vagy gargarizálni nagyon híg oldattal. Fájdalomcsillapító hatása is van, és enyhítheti a megfázást kísérő fejfájást is. Az olaj serkenti az emésztést, csillapítja a gázt, a hasmenést, az émelygést, a hányást és a gyomorégést. Ezenkívül az egész urogenitális traktust szabályozó hatással bír, és enyhíti a hólyaghurutot is.

Szantálfaolaj használata mentális rendellenességek esetén A szantálolaj akár természetes neuroleptikumként is használható . A pszichiátriában alkalmazott neuroleptikumok olyan gyógyszerek, amelyeket különböző izgalmi állapotok, viselkedési és tapasztalati rendellenességek, téveszmék, ötletek, mentális tapasztalatok és hallucinációk ellen alkalmaznak.

Ezek a gyógymódok azonban jelentősen csökkentik az érzékszervi érzékeléseket, az érzéseket és a saját testének érzéseit. Ezeknek a gyógyszereknek a kedvezőtlen mellékhatásai nem mindenkinek szólnak, és kisebb rendellenességek esetén természetes alternatívák is léteznek.
A szantálfaolaj illata enyhítheti az idegességet és a belső feszültséget. Ezért áldás, különösen a stresszes emberek számára. Megnyugtat és visszavezet a belső harmóniába. Az olaj vérnyomáscsökkentő hatású, és segíthet abban is, hogy tisztábbak és koncentráltabbak legyünk.

Összetevője, az Alpha-Santalol, elsősorban ezért felelős. Ez a szeszkviterpén(vagy terpenoid alkohol, lásd fent) az alternatív gyógyászatban alkalmazzák szorongás esetén. Használható nyugtalan és agresszív gyermekek megnyugtatására is. A szantálfaolaj antidepresszáns hatással is rendelkezik, és különféle depressziós hangulatban bizonyított. A nagy érzékenységű, súlyos idegességű vagy alvási rendellenességekkel küzdő emberek is részesültek a tiszta szantálfaolajból. Állítólag segít növelni a belső önértékelést is.

Hogyan használja a szantálfaolajat?

Ennek az illóolajnak a belélegzése népszerű a meditációk során, és általában a pszichénk befolyásolására. Itt különösen intenzíven járulhat hozzá a gondolatok lecsendesítéséhez és tisztázásához.

A szantálfaolaj és a semleges masszázsolaj hozzáadásával végzett masszázs során az illata mély relaxációhoz és nyugalomhoz vezethet bennünket. Az olaj melegítő tulajdonságokkal is rendelkezik . Az elkészítés legjobb módja a szantálfaolaj nyolcadának és a szagtalan masszázsolaj, például a mandulaolaj hétnyolcadának felhasználása.
A bőrkezeléshez, valamint a pattanásokhoz egyszerűen közvetlenül az illóolajjal tapossa meg az érintett bőrfelületeket vagy az egyes pattanásokat.

Különböző szantálfából készült tárgyak is vannak, amelyek finom módon adják ki az illatát.
Az olaj belső használata megfázás, gyomor-bélrendszeri vagy húgyúti problémák vagy mentális rendellenességek esetén ajánlott. Ehhez egyszerűen adjon néhány csepp olajat meleg vízhez vagy teához.

A bejegyzés trackback címe:

https://jopofabolt.blog.hu/api/trackback/id/tr916562244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása