A rózsa illóolaj jótékony hatással van a bőrre, a depresszióra és a hormonokra

rose-3141794_1280.jpg

Mi az a rózsa illóolaj?

Honnan származik a rózsa illóolaj? Ez leggyakrabban származik a damaszkuszi rózsa ( Rosa damascena ) növény, de ez is jön a káposzta rózsa ( Rosa centifolia ) növény.

Az olajat a virágszirmokból desztillálják. A damaszt rózsákból desztillált olajat néha bolgár rózsaolajként vagy bolgár rózsa ottóként értékesítik. Bulgária és Törökország a rózsaolaj legnagyobb termelője a rosa damascena üzemben.

Megálltál már a rózsák illatától? Nos, a rózsaolaj illata mindenképpen emlékeztetni fogja Önt erre az élményre, de még fokozottabban. A rózsa illóolaj nagyon gazdag virágillatú, egyszerre édes és enyhén fűszeres.

6 rózsaolaj-előny

1. Segíti a depressziót és a szorongást

A rózsaolaj egyik legfőbb előnye mindenképpen hangulatjavító képessége. Mivel őseink olyan helyzetekkel küzdöttek, ahol mentális állapotuk romlott vagy más módon romlott, természetesen vonzotta volna őket az őket körülvevő virágok kellemes látványai és illata. Például nehéz egy hatalmas rózsát lehúzni, és nem mosolyogni.

A Complementary Therapies in Clinical Practice folyóirat nemrégiben publikált egy tanulmányt, amelynek célja az ilyen típusú természetes reakciók bizonyítása, amikor a rózsa aromaterápiát depresszióban és / vagy szorongásban szenvedő embereknél alkalmazzák. A szülés utáni 28 nőből álló alanycsoporttal a kutatók két csoportra osztották őket: az egyiket 15 perces aromaterápiás foglalkozásokkal kezelték egy rózsa-otóból és levendulából álló illóolaj-keverék alkalmazásával, hetente kétszer, négy héten át, és egy kontroll csoportba. .

Eredményeik meglehetősen figyelemre méltóak voltak. Az aromaterápiás csoport mind a Edinburgh Postnatal Depresszióskálán (EPDS), mind az Általános Szorongásos Zavar Skálán (GAD-7) a kontrollcsoportnál nagyobb „jelentős javulást” tapasztalt. Tehát a nők nemcsak a postnatalis depresszió pontszámának jelentős csökkenését tapasztalták, hanem az általános szorongásos rendellenesség jelentős javulásáról is beszámoltak .

2. Harcol a pattanások ellen

A rózsa illóolaj számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek kiváló természetes gyógymódot jelentenek a pattanásos bőr számára. Önmagában az antimikrobiális és aromaterápiás előnyök nagyszerű okok arra, hogy néhány cseppet öntsön a barkácsoló krémjeibe és krémjeibe.

2010-ben a kutatók közzétettek egy tanulmányt, amely feltárta, hogy a rózsa illóolaj az egyik legerősebb baktériumölő aktivitást mutat 10 másik olajhoz képest. A kakukkfű, a levendula és a fahéj esszenciális olajokkal együtt a rózsaolaj mindössze öt perc 0,25 százalékos hígítás után képes teljesen elpusztítani a Propionibacterium acnes-t (a pattanásokért felelős baktériumokat)!

3. Öregedésgátló

Nem meglepő, hogy a rózsaolaj jellemzően a legjobb öregedésgátló illóolajok listájára kerül. Miért fokozhatja a rózsa illóolaj a bőr egészségét és esetleg lelassíthatja az öregedési folyamatokat? Ennek több oka van.

Először is, erős gyulladáscsökkentő hatása van. Emellett antioxidánsokat tartalmaz, amelyek leküzdik a szabad gyököket, amelyek ösztönzik a bőr károsodását és a bőr öregedését. A szabad gyökök károsíthatják a bőr szövetét, ami ráncokat, vonalakat és kiszáradást eredményez.

4. Fokozza a libidót

Mivel szorongásellenes szerként működik, a rózsa illóolaj nagymértékben segítheti a teljesítmény-szorongással és stresszel kapcsolatos szexuális diszfunkciójú férfiakat . Ez segíthet a nemi hormonok egyensúlyában is, ami hozzájárulhat a nemi vágy növekedéséhez.

A 2015-ben közzétett kettős-vak, randomizált, placebo-kontrollos klinikai vizsgálat a rózsaolaj hatásait vizsgálja 60 súlyos depressziós rendellenességben szenvedő férfi betegen, akik szexuális diszfunkcióban szenvednek, szokásos antidepresszánsok, szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI-k) néven.

Az eredmények meglehetősen lenyűgözőek! Az R. damascena olaj beadása javította a szexuális diszfunkciót a férfi betegeknél. Ezenkívül a depresszió tünetei csökkentek, mivel a szexuális diszfunkció javult. 

5. Javítja a diszmenorrheát (fájdalmas időszak)

Egy 2016-ban közzétett klinikai tanulmány megvizsgálta a rózsa illóolaj elsődleges dysmenorrhoában szenvedő nőkre gyakorolt ​​hatásait . Az elsődleges dysmenorrhoea orvosi meghatározása görcsös fájdalom az alsó hasban, amely közvetlenül a menstruáció előtt vagy alatt jelentkezik, egyéb betegségek, például endometriózis hiányában.

A kutatók 100 beteget osztottak két csoportra, egy csoportra, amely nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert kap, a másik csoport pedig a gyulladáscsökkentőket és az aromaterápiát is kapta, amely két százalékos rózsa illóolajból állt.

10 perc elteltével nem volt szignifikáns különbség a két csoport között. 30 perc elteltével az a csoport, amely rózsaaromaterápiát kapott, kevesebb fájdalomról számolt be, mint a másik csoport.

Összességében a kutatók arra a következtetésre jutnak: "A jelen tanulmány azt sugallja, hogy a rózsa illóolajjal történő aromaterápia, amely nem gyógyszeres kezelési módszer, mivel a hagyományos kezelési módszerek adjuvánsa előnyös lehet a fájdalomcsillapításban elsődleges dysmenorrhoában szenvedő egyéneknél." 

6. Hihetetlen természetes parfüm

Az illatipar általában rózsaolajat használt parfümök készítéséhez és különféle kozmetikai termékek illatosításához. Édes virágos, mégis enyhén fűszeres illatával a rózsa illóolaj önmagában is természetes parfümként használható. Csak egy-két csepp kell hozzá, és elkerülheti a piacon található összes illatot, amely veszélyes szintetikus illatokkal van tele .

A rózsa illóolaj kiválasztása és használata

A rózsaolajat megtalálhatja online vagy egy helyi egészségügyi boltban. Miért olyan drága a rózsa illóolaj? A tiszta rózsa illóolaj nagyon drága, mert kb. 10 000 font rózsaszirom szükséges csak egy font illóolaj lepárlásához!

Gyakran láthatja az egészséges élelmiszerek áruházaiban értékesített „abszolút rózsát”. Ez a rózsa abszolút (oldószerrel kivont) és egy hordozóolaj, mint a jojobaolaj keveréke . Ez egy sokkal megfizethetőbb lehetőség. Ez azonban nem olyan erős és terápiás. Ez a rózsaillat koncentrált formája is, amelyet kémiai oldószerek alkalmazásával nyernek, nem pedig gőz desztillációval vagy a CO2 kivonásának kívánatosabb módszerével.

A kiváló minőségű rózsaolaj minden bizonnyal drága, de ez a legjobb, legtisztább megoldás, és egy kicsit sok mindent megtesz, így egy kis üveg rendkívül sokáig eltarthat.

Hogyan használja a rózsa illóolajat? Számos fő módszer létezik, beleértve:

  • Aromatikusan: diffúzorral diffundálhatja otthonában az olajat, vagy közvetlenül belélegezheti az olajat. Természetes szobai frissítő készítéséhez tegyen néhány csepp olajat vízzel együtt egy spritz palackba.
  • Helyileg: Helyileg alkalmazva számos bőrelőnnyel jár, és hígítatlanul is használható. Mindig célszerű az illóolajokat hordozóolajjal, például kókuszdióval vagy jojobával hígítani 1: 1 arányban, mielőtt helyileg alkalmaznánk. Az olaj hígítása után hajtson végre egy kis tapaszt tesztet, mielőtt nagyobb területeken használja az olajat. Miután megtudta, hogy nincs negatív reakciója, adhat néhány csepp illóolajat egy arcszérumhoz, meleg fürdőhöz, testápolóhoz vagy testmosáshoz. Ha rózsa abszolút értéket használ, akkor nincs szükség hígításra, mert az már hígított.

A rózsaolaj felhasználásának konkrétabb módjai a különféle egészségügyi előnyök érdekében:

  • Depresszió és szorongás: Kombinálja a rózsaolajat levendulaolajjal és diffundálja, vagy 1-2 cseppet alkalmazzon helyileg a csuklóján és a tarkóján.
  • Pattanások: Ha pattanásoktól szenved, próbáljon naponta háromszor egy csepp tiszta rózsa illóolajat a foltokra csepegtetni. Győződjön meg róla, hogy steril pamut törlőt használ; ha az antimikrobiális hatás túl sok az Ön számára, kissé hígítsa kókuszolajjal .
  • Libido: Diffundálja, vagy alkalmazzon helyileg 2-3 cseppet a nyakára és a mellkasára. Kombinálja a rózsaolajat egy hordozóolajjal, például jojoba , kókuszdió vagy olíva a libidót fokozó terápiás masszázshoz.
  • PMS: Diffundálja, vagy hordozóolajjal hígítva alkalmazza helyileg a hasára.
  • A bőr egészsége: Helyileg alkalmazza, vagy hozzáadhatja arclemosóhoz, testmosóhoz vagy testápolóhoz.
    Illatos természetes parfüm: Egyszerűen csak 1-2 cseppet ütögessen a füle mögé vagy a csuklójára.

Ha rózsaolajat szeretne házi készítésű termékekben használni, akkor segíteni kell annak tudatában, hogy ez jól keveredik a bergamottal, a kamillával, a clary zsályával, az édesköménypel, a muskátli, a helichrysum, a levendula, a citrom, a neroli, a pacsuli, a szantálfa és az ylang ylang.

A rózsa illóolajra vonatkozó óvintézkedések

Fogyaszthat rózsa illóolajat? Nem, ez az olaj nem ajánlott belső használatra.

Soha ne használjon illóolajokat olyan közel a nyálkahártyához, mint a szeme. Ha érzékeny bőre van, mindig hígítsa a rózsa illóolajat hordozó olajjal, és hajtsa végre a tapasz tesztet a helyi alkalmazás előtt.

Az illóolajokat mindig tartsa gyermekek és háziállatok elől elzárva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jopofabolt.blog.hu/api/trackback/id/tr6016513304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása