A szauna meglepő előnyei az egészség számára

women-936549_1920.jpg

Sok évvel ezelőtt egy finn felfedezte, hogy egy kis zárt helyiségben a víz felmelegedett sziklákra öntésével egyfajta száraz hőség alakul ki, és ezt kezdték terápiás kezelésként használni. Azóta nőtt a szauna használata, számos változatot használtak fürdőkben, üdülőhelyeken vagy akár otthon.

A szauna számos egészségügyi előnye révén természetes módszerré vált a különböző egészségügyi állapotok kisebb-nagyobb kezelésében. A szauna általánosabb előnyei közé tartozik, hogy képes mélyen megtisztítani a bőrt, fokozni a test keringését és enyhíteni az izomfájdalmat.

A test két fő verejtékmirigy-típust tartalmaz:

  1. Főként a hónaljban, a szeméremterületen és a fejbőrön található apokrin mirigyek, amelyek zsírokat és egyéb szerves vegyületeket tartalmazó verejtéket választanak ki. A bőrön található baktériumok kölcsönhatásba lépnek ezekkel a vegyületekkel a test szagát okozzák. Ezek a mirigyek, amelyek pubertáskor működőképessé válnak, hormonokat és feromonokat is kibocsátanak, amelyek segítik az ellenkező nem vonzását;
  2. Az izzadásért elsősorban a 2 milliót meghaladó, az egész testben elterjedt ekcrin mirigyek felelősek. A hő, valamint a stressz és az erős érzelmek által aktiválva ezek a mirigyek szagtalan és vizes verejtéket választanak ki, amely hűti a testet, miközben elpárolog a bőrből.

A szauna előnyei

A szaunák segítenek megtisztítani a bőrt, fokozni a keringést, megnyitni a légutakat és az orrjáratokat, enyhítik az izom- és reumás fájdalmakat, erősítik az immunrendszert, javítják az ízületek mozgását, és relaxációs folyamatként működnek feszültség és stressz esetén. Az izzadás megnyitja a pórusokat, eltávolítja a méreganyagokat és szennyeződéseket a testből, fokozza a keringést és ideális az erek stimulálására, amelyek segítenek a fertőzések gyógyításában.

A szauna további előnye, hogy továbbra is felgyorsíthatja a sérülések, mint például az ízületi gyulladás és az izomfájdalom, gyógyulási idejét. Egy másik bónusz magában foglalja az endokrin mirigyek stimulálásának képességét, amelyek fontosak a hangulatszabályozás, a szövetek működése, az anyagcsere, a szexuális funkció és a reproduktív folyamat szempontjából.

A szaunázásról ismert, hogy növeli az oxigén és a tápanyagok mennyiségét a szervekben - különösen a bőrben. A szaunák ugyanúgy felmelegítik a testet, mint akkor, amikor a test lázas állapotban van, segítve önmagában a gyógyulást. Segít ellazítani az arcizmokat, javítja a bőr általános megjelenését, eltávolítja a szennyeződéseket és az olajat az arcról.

A gőzszaunában az izzadás körülbelül 97% vizet tartalmaz, míg az infravörös izzadás még jobb lehet, mivel csak 80% vizet és 20% méreganyagot tartalmaz, így több hulladékot tud megszüntetni.

A toxinok eltávolítása

A környezetben jelen lévő több tízezer szintetikus vegyi anyag zavarja az elfogyasztott ételeket, vizet és levegőt. Nem számít, mennyire egészséges az ember étrendje vagy életmódja, a szervezetben még mindig több száz, ha nem ezer vegyi anyag, például peszticidek, oldószerek és dioxinok nyoma található.

A tárolt méreganyagoktól való megszabadulás egyik módja a verejtékezés. Az izzadás mozgósítja a test szövetében tárolt méreganyagokat, és elősegíti azok eltávolítását. Ezért a szauna egyik legfontosabb előnye a természetes izzadási folyamat javítása.

Számos kutató megerősíti a szauna előnyeit a szervezet mérgező terhelésének kiküszöbölésében. A legjobban tanulmányozott a Hubbard szauna méregtelenítő program. Ez a program napi gyakorlatokat tartalmaz, amelyeket napi két és fél-öt órás szaunázás követ, szünetekkel a felfrissítés és a folyadékpótlás érdekében. A program résztvevői a niacint is szedik a zsír, valamint a multivitaminok és a többszörösen telítetlen olajok keringésének és mobilizációjának serkentésére.

Szív Egészség

A szauna előnyei meghaladják a méregtelenítést. Ismeretes, hogy a szauna is alapvető a szív számára. A szaunázás hasonló hatásokkal bír, mint a könnyű testmozgás. A szív gyengéd edzésen vesz részt, mivel a szauna hője kitágítja a kapillárisokat és javítja a véráramlást.

Japán kutatók megállapították, hogy a szauna különösen hasznos pangásos szívelégtelenség esetén. Négy hétig tartó napi szaunázás után 15 súlyos szívelégtelenségben szenvedő beteg közül 13-nál jelentősen csökkent a vérnyomás és javult az ejekciós frakció (a szív pumpáló képességének mértéke), a testtűrés és az oxigénfogyasztás.

A szauna előnyeinek felsorolása

  • Erősíti a vérkeringést;
  • Enyhíti a reumás és gerincfájdalmakat;
  • Tisztítja a pórusokat és hidratálja a bőrt;
  • Harcol a stressz ellen;
  • Harcol a magas vérnyomás ellen;
  • Javítja az alvást;
  • Elősegíti az arc és a test izmainak ellazulását;
  • Megakadályozza a bőr megereszkedését;
  • Tisztítsa meg a légutakat;
  • Elősegíti a derű érzését;
  • Kiüríti a szervezetből a méreganyagokat;
  • Légzőszervi megbetegedések, például asztma, hörghurut, influenza és arcüreggyulladás elleni küzdelem;
  • Javítja a szív egészségét;
  • Csökkenti a krónikus fáradtságot;
  • Kezeli a bőrproblémákat.

Óvintézkedések és tippek

Maradj hidratált! Bármely szaunázás során sok vizet kell inni, mivel az izzadás gyakran nagy mennyiségű vízvesztést eredményezhet. Csere nélkül ez fáradtságot vagy a normális szívritmus megszakadását okozhatja. A 15 percnél hosszabb foglalkozásokat naponta háromszor nem szabad végrehajtani.

A szaunát nem ajánlják terhes nőknek vagy nagyon kisgyermekeknek, valamint alacsony vérnyomásban, cukorbetegségben vagy szívproblémákban szenvedőknek. Ha gyógyszert szed, először konzultáljon kezelőorvosával, és emellett soha ne tartózkodjon a szaunában, ha gyengének érzi magát vagy hányingere van.

Egy tipikus szaunázás során az ember nagy mennyiségű izzadságot veszíthet, ami ésszerű mennyiségű folyadék. Szív-, vesebetegségben, alacsony vérnyomásban szenvedőknek vagy korábban ájuláskor szenvedőknek kerülniük kell ezeket a testfolyadék-veszteségeket.

Amikor az ember sok izzadságot veszít, sok elektrolitot veszít a szervezetben, például nátriumot, káliumot, magnéziumot és kalciumot. Ezeket az elektrolitokat ki kell cserélni, hogy a szív elektromos rendszere egészséges és normálisan működjön.

Az alkohol vizelethajtó, és folyadékvesztést okozhat még kiszáradás esetén is. Az alkoholfogyasztás, majd a forró, száraz szauna kitettsége veszélyes kombináció lehet, amely folyadékhiányhoz, alacsony vérnyomáshoz és elektrolitokhoz vezet a szervezetben.

Jó hír, hogy a finnek kutatása kimutatta, hogy a szauna használata szinte napi terápiában, amely magában foglalja a relaxációt, valamint a szív és az erek kedvező ingerlését, hosszú távon jelentős előnyökhöz vezethet. Így a szauna egészének előnyei jelentősen megnövelhetik a várható élettartamot és csökkenthetik a koszorúér-betegség kockázatát.

Szaunatípusok

Száraz szauna

A száraz szauna magában foglalja azt a sorrendet, amikor vizet öntünk felmelegedett sziklákra, hogy magas hő keletkezzen. Ez általában 20% körüli nedvességet eredményez, lehetővé téve a hő lassabb átvitelét a testbe, ahelyett, hogy nagyon gyorsan felmelegedne. Ez lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig ülhessen a zárt szobában.

Belül a hő elérheti a 70 ° C-ot (vagy annál magasabbat), és a testhőmérséklet több izzadságot kényszerít a test hűsítésére, csökkentve a testhőmérsékletet és stabilitást teremtve. Ez segít a különféle mérgező fémek, például a nátrium, az ólom és a kadmium eltávolításában. Egy munkamenet során akár 300 kalóriát is elégethet - ami hosszú távon vagy egy órányi súlyzós edzéssel egyenértékű.

Infravörös szauna

Az infravörös fény a napsugár része, és minden élőlény számára szükséges. Ez a fény nem káros, ezért kórházakban használják az újszülöttek kezelésére. Ez a test által gyorsan elnyelt fény, amely hőérzetet közvetít.

Az infraszaunák másként működnek, mint a száraz vagy a gőz: a víz felmelegítése helyett a bőr felmelegítése helyett alacsonyabb hőmérsékleten melegítik a testet. Ez a kezelési folyamat a test magjára hat, sok verejtéket termel.

Az emberi test felhalmozódhat olyan méreganyagokból, mint a higany, a koleszterin, az alumínium, a nikotin és az alkohol, valamint olyan gázokból, mint a formaldehid és a kén. Ezeknek a méreganyagoknak és gázoknak a felhalmozódása megzavarhatja a test természetes gyógyulási folyamatait, ezért a szaunák hatékonyan erősítik az immunrendszert.

A szaunák nagyszerű módszerek a méreganyagok eltávolítására az izzadás révén. A méreganyagok és gázok eltávolításakor az emberi test könnyebb véráramlást indít, ami hozzájárul az egészségesebb bőr biztosításához. A jobb vérkeringés azt jelenti, hogy több toxin távozik a bőr felszínéről, mélyen megtisztítva a pórusokat. Ez a szaunatípus kombinálódik az aromaterápiás illóolajok használatával is , lehetővé téve a két terápia kombinálását egyetlen munkamenetben, és még több előnyhöz jutva a szaunától és az aromaterápiától a bőr és az egészség érdekében.

Az illóolajok, például szegfűszeg, fahéj vagy levendula kombinációja klinikailag bizonyítottan ugyanolyan mértékben javítja a hörghurut problémáit, mint az antibiotikumok. Az illóolajok amellett, hogy segítenek ellazulni, erős antibakteriális és antiszeptikus szerek is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jopofabolt.blog.hu/api/trackback/id/tr616558156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása