A C-vitamin nemcsak az immunitást erősíti

lemon-squeezer-609273_1920.jpg

A C-vitamint elsősorban az immunitás erősítésével társítjuk. A szervezetre gyakorolt ​​jótékony hatása azonban ezzel nem ér véget! Mit tehet még a C-vitamin, és miért van rá szükségünk?

A C-vitamin vagy az aszkorbinsav az egyik legértékesebb vegyület a testünk számára. Naponta körülbelül 100 mg-ra van szükségünk belőle. Kiváló C-vitamin-forrás többek között paprika, kelkáposzta, petrezselyem, citrom, fekete ribizli, brokkoli és kelbimbó.

C-vitamin - miért van szükségünk rá?

Véd a rák ellen

A C-vitamin az egyik legerősebb antioxidáns. Az aszkorbinsav véd a szabad gyökök ellen, amelyek aktiválják az ún Oxidatív stressz. Előfordulása szorosan összefügg számos betegség, köztük a rák kialakulásával. A kutatások azt mutatják, hogy több C-vitaminban gazdag étel elfogyasztása még hatékonyabban működik a szervezet védekezésében és hatékonyabban csökkenti a gyulladást.

Segít fenntartani a megfelelő nyomást

Becslések szerint Lengyelországban akár 10 millió ember szenvedhet artériás hipertóniában. A kompenzáció egyik módja lehet a C-vitamin pótlása.Az állatkísérletek kimutatták, hogy az aszkorbinsav erősíti az ereket és javítja a véráramlást , ami vérnyomásesést eredményezett. Érdekes módon 29 vizsgálat elemzése azt mutatja, hogy a C-vitamin szedése egészséges felnőtteknél átlagosan 3,8 mm / Hg-kal, a diasztolés vérnyomás pedig átlagosan 1,5 mm / Hg-kal csökkentheti a szisztolés vérnyomást. Hipertóniában szenvedő embereknél a C-vitamin-kiegészítők átlagosan 4,9 mm / Hg, a diasztolés vérnyomás 1,7 mm / Hg-kal csökkentették a szisztolés vérnyomást. 

Megakadályozza a szívbetegségeket

A szív- és érrendszeri betegségek egyik tényezője a magas koleszterinszint. A felesleg az artériákban rakódik le, ami akadályozza a véráramlást és elősegíti a magas vérnyomást. A legrosszabb, hogy a zsír felhalmozódása az edényben annak teljes eltömődéséhez vezethet, és ez szívrohamot vagy szélütést okozhat. A kutatások azt mutatják, hogy több C-vitaminban gazdag étel kiegészítése vagy elfogyasztása elősegítheti a koleszterinszint csökkentését . A tudósok több mint egy tucat tanulmány elemzése után jutottak ilyen következtetésekre. Szakemberek szerint a napi C-vitamin adagjának legalább 500 mg-ra emelése az LDL (rossz) koleszterin szintjét körülbelül 7,9 mg / dl-rel, a triglicerideket pedig 20,1 mg / dl-rel csökkenti.

Véd a köszvényes rohamok ellen

A köszvény anyagcsere-betegség. A betegség 1-2 százalékot érint. emberek, főleg férfiak. A betegség miatt a purinvegyületekből származó húgysav, amelyet táplálékkal szállítanak, nem távolul el teljesen a szervezetből. Ha túl sok van belőle, elkezd kristályosodni és felhalmozódni az ízületekben. Így a betegek súlyos fájdalmat tapasztalnak járás közben. A tudósok szerint a C-vitamin segíthet.

Egy közel 50 000 egészséges férfit tartalmazó csoport 20 éves tanulmánya azt mutatta, hogy a C-vitamin-kiegészítést szedő férfiak 44% -kal rendelkeznek. alacsonyabb a köszvény kialakulásának kockázata . Ez azt jelenti, hogy a C-vitamin valóban véd a köszvény kialakulása ellen? Erre a kérdésre még nem lehet választ adni, és további kutatásokra van szükség.

Megakadályozza a vérszegénységet

Mi köze a C-vitaminnak a vérszegénységhez? Nos, nagyon sok! A vérszegénység olyan betegség, amelyet leggyakrabban vashiány okoz . Ez az elem szükséges a vérképző folyamatok megfelelő lefolyásához. Enélkül a csontvelő nem képes vörösvértesteket létrehozni, és a vashiányban is alacsony a hemoglobin, egy olyan fehérje, amely a vérben található és oxigént hordoz a testben.

Bár a vas sok ételben jelen van, a szervezetnek nehézségei vannak a felszívódásában. Ezért ahhoz, hogy "kivonhassa" őket az élelmiszerekből, szüksége van C-vitaminra. A tudósok szerint napi 100 g aszkorbinsav bevétele 67% -kal növeli a vas felszívódását. Érdemes megjegyezni, hogy a vizsgálatot olyan gyermekek körében végezték, akik nem ettek húst és kóros vasszintjük volt.

Véd a demencia ellen

Világszerte akár 35 millió embernél lehet demencia. Mi okozza? A kutatók szerint a szabad gyökök és az általuk okozott oxidatív stressz lehet a hibás. Az idegrendszeren belüli gyulladás szintén fontos. Bár az orvostudomány nem képes gyógyítani a demenciát, lassíthatja a progressziót. A C-vitamin segíthet.

A kutatók azt találták, hogy a C-vitaminnal való kiegészítés - amely erős antioxidáns - javítja a memóriát és a gondolkodási folyamatokat, amelyek a test öregedésével romlanak. Mennyire lehet hasznos a demencia kezelésében? További tanulmányok adnak választ erre a kérdésre.

Hogyan erősíti a C-vitamin az immunitást?

A C-vitamin egyik legfontosabb feladata az immunitás erősítése. A vegyület aktiválja a fehérvérsejtek (limfociták) termelését , amelyek részt vesznek a szervezet immunválaszában és küzdenek az őt fenyegető kórokozók ellen. Ezenkívül erősíti fellépésüket és megvédi őket a szabad gyököktől, amelyek károsíthatják őket. A C-vitamin jótékony hatással van a bőrre. Erősíti védőgátját és felgyorsítja a sebgyógyulást is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jopofabolt.blog.hu/api/trackback/id/tr8316603132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása